De wisselwerking tussen voorspel- en resultaat- KPI's
Key Performance Indicators (KPI’s) zijn een krachtig stuurinstrument voor elke organisatie. Maar om ze effectief te gebruiken, moet je meer doen dan alleen meten. Het succes zit in begrijpen hoe verschillende soorten KPI’s elkaar aanvullen. Voorspel-KPI’s (leading indicators) helpen je de toekomst te sturen, terwijl resultaat-KPI’s (lagging indicators) je laten zien of je strategie heeft gewerkt.
In dit artikel nemen we je mee in het verschil tussen deze twee typen KPI’s, hoe ze samenwerken en hoe je ze kunt inzetten om je organisatie naar succes te leiden.
Het verschil tussen voorspel- en resultaat-KPI’s
Stel je een lange autorit voor. Je snelheid en richting vertellen je hoe snel je ergens zult aankomen. Dit zijn je voorspel-KPI’s: ze geven inzicht in de processen en acties die je naar je doel leiden. Je kilometerstand daarentegen toont hoeveel afstand je al hebt afgelegd. Dat zijn je resultaat-KPI’s: ze meten het resultaat van je inspanningen.
- Voorspel-KPI’s richten zich op de stappen die toekomstige resultaten beïnvloeden. Voorbeelden zijn het aantal leads dat binnenkomt via marketing of de snelheid waarmee klantvragen worden opgelost.
- Resultaat-KPI’s laten zien wat je hebt bereikt. Denk aan omzetgroei, klanttevredenheid of marktaandeel
Het cruciale verschil is timing: voorspel-KPI’s helpen je bijsturen voordat de uitkomst vaststaat, terwijl resultaat-KPI’s je achteraf laten zien of je succesvol bent geweest.
De interactie tussen voorspel- en resultaat-KPI’s
De echte kracht van KPI’s zit in hun interactie. Voorspel-KPI’s sturen gedrag en acties, terwijl resultaat-KPI’s je strategie valideren. Door deze dynamiek te begrijpen, kun je niet alleen meten wat er is gebeurd, maar ook anticiperen op wat er nodig is om te verbeteren
Voorbeeld uit de praktijk:
Een organisatie wil de omzet verhogen (resultaat-KPI). Om dit te bereiken, focust het team op het aantal gekwalificeerde leads (voorspel-KPI). Als de omzetgroei achterblijft, kan dat wijzen op problemen met de kwaliteit van de leads of het salesproces. Dit zet je aan om kritisch te kijken naar je voorspel-KPI’s en verbeteringen door te voeren.
Als leider is het cruciaal dat je deze wisselwerking begrijpt. Resultaat-KPI’s zijn er om van te leren, terwijl voorspel-KPI’s je helpen mensen en processen te sturen.
Hoe zet je voorspel- en resultaat-KPI’s succesvol in?
Om voorspel- en resultaat-KPI’s effectief te gebruiken, moeten ze in balans zijn en aansluiten op je strategische doelen. Een duidelijke structuur en logisch verband tussen deze KPI’s maken het verschil. Zorg dat je weet welke voorspel-KPI’s je resultaat-KPI’s beïnvloeden. Als klanttevredenheid (resultaat-KPI) een prioriteit is, focus dan op oplostijden van klantvragen (voorspel-KPI). Daarna werk je er als volgt mee:
- Leer lessen uit de trend van resultaat KPI’s: Periodiek met een ruime tussentijd, bijvoorbeeld eens per kwartaal, leer je van de trend die de resultaat KPI’s tonen. Ontwikkelen we de juiste kant op?
- Bepaal welke voorspel KPI’s je moet beïnvloeden om te verbeteren: Aan de hand van de geleerde lessen, bepaal je welke voorspellende KPI’s je op moet bijsturen.
- Stuur de organisatie aan met die voorspel KPI’s: Stuur het team aan op die voorspel KPI’s. Leg ze de koppeling uit tussen de voorspel- en resultaat KPI’s. Blijf het team gedurende de periode sturen op de relevante voorspel KPI’s.
- Leer lessen uit de trend van resultaat KPI’s: De cirkel is rond, het is weer tijd om te leren van de afgelopen periode.
Hoe werk je effectief met deze KPI’s?
Een succesvolle aanpak begint met het logisch combineren van voorspel- en resultaat-KPI’s in een strategie die je team begrijpt en uitvoert. Hier zijn vier praktische stappen:
- Stel strategische KPI’s op: Zorg dat deze aansluiten bij je langetermijndoelen. Ze moeten meetbaar maken of je daadwerkelijk vooruitgang boekt over tijd.
- Maak KPI’s visueel met dashboards: Laat verbanden zien tussen processen en resultaten. Grafieken en visuele tools maken data begrijpelijker en geven teams direct inzicht.
- Evalueer en stel bij: Monitor voorspel-KPI’s regelmatig en gebruik resultaat-KPI’s om te bepalen of aanpassingen nodig zijn. Deze iteratieve aanpak maakt je organisatie wendbaar.
- Betrek je team: Laat medewerkers zien hoe hun werk invloed heeft op voorspel-KPI’s en hoe dat weer impact heeft op resultaat-KPI’s. Dit vergroot betrokkenheid en creëert eigenaarschap.
Samenvatting: KPI’s als stuurinstrument
Voorspel- en resultaat-KPI’s vullen elkaar aan zoals snelheid en kilometerstand in een voertuig. Samen geven ze inzicht in je huidige situatie en helpen ze je bepalen wat er nodig is om vooruitgang te boeken.
Door deze KPI’s logisch te combineren, in balans te houden en door te vertalen naar acties voor je team, creëer je een effectief stuurinstrument. Zo stuur je niet alleen richting resultaten, maar bouw je ook aan een duurzame toekomst voor je organisatie. (Lees meer over succesvol KPI management, wanneer je wilt begrijpen hoe je met KPI’s kan sturen)